Zzp’er worden in de gehandicaptenzorg: Must-read tips

Wil je starten als zelfstandige zorgprofessional (zzp’er) in de gehandicaptenzorg, maar heb je geen kennis over hoe je dat het beste kunt aanpakken? Check onze must-read tips in dit artikel en ga goed voorbereid van start!

Regel het papierwerk

Om ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet, moet je het nodige papierwerk regelen:

  • Registreer jezelf bij de Kamer van Koophandel.
  • Zorg voor de benodigde vergunningen en certificeringen om je werk in de gehandicaptenzorg te mogen doen.
  • Richt een boekhouding in, zodat je administratief alle inkomsten en uitgaven kunt verantwoorden.
  • Houd een urenregistratie bij, zodat je kunt aantonen dat je aan het urencriterium voldoet waardoor je aftrekposten voor ondernemers op je bedrijfsresultaat mag toepassen.
  • Sluit de verzekeringen af die je nodig hebt (aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid enz.).

Specialiseer je in een niche

Overweeg om je te specialiseren in een specifieke niche binnen de gehandicaptenzorg. Dit kan variëren van autisme-ondersteuning tot zorg voor mensen met lichamelijke beperkingen. Specialisatie vergroot niet alleen je kennis, maar maakt je ook aantrekkelijker voor opdrachtgevers. Bovendien kun je als specialist vaak een beter uurtarief hanteren.

Bouw je netwerk op

Bouw een sterk netwerk op in de zorgsector. Dit omvat samenwerking met andere zorgprofessionals, en organisaties in de gehandicaptenzorg. Let op dat sommige organisaties bewust niet rechtstreeks zaken willen doen met zzp’ers in de gehandicaptenzorg. 

Dat komt bijvoorbeeld omdat ze niet afhankelijk willen zijn van een zelfstandige in geval van ziekte, vakanties etc. Dergelijke organisaties doen vaak alleen zaken met een gespecialiseerd zorgbemiddelingsbureau. Je kunt je bij een dergelijk zorgbemiddelingsbureau inschrijven om via hen bij opdrachtgevers te werken.

Houd je kennis up-to-date

Zeker in de een sector als de zorg is het van groot belang om je kennis up-to-date te houden. Dit geldt dus ook voor de gehandicaptenzorg. Zorg daarom dat je periodiek de verplichte trainingen voor de zorg volgt om gecertificeerd te blijven als zorgprofessional.

Wees flexibel

Flexibel zijn hoor bij het zelfstandig ondernemerschap. Pas je beschikbaarheid aan op basis van de behoeften van je opdrachtgevers. Wees er wel waakzaam voor dat je naar een balans zoekt, dus het is een beetje geven en een beetje nemen. Anders loop je jezelf binnen de kortste keren voorbij.

Doe aan zelfreflectie

Regelmatige zelfevaluatie is cruciaal voor continue groei als zorgprofessional. Evalueer je dienstverlening en vraag feedback aan zorgprofessionals waarmee je samenwerkt.

Het ondernemerschap in de gehandicaptenzorg biedt niet alleen kansen voor persoonlijke en professionele groei maar stelt je ook in staat om waardevolle zorg te bieden op een manier die past bij jouw visie en waarden. Met deze tips ben je goed op weg om een succesvolle zzp’er te worden in de gehandicaptenzorg. Veel succes!