Zorgverzekeringen vergelijken 2020

Aan het eind van het jaar maken de verzekeringsbedrijven hun nieuwe premies bekend. Vaak een reden om over te stappen voor veel mensen, maar ook zijn er genoeg andere redenen. Waar moet je op letten als je wilt gaan overstappen? Hier vind je ook de veranderingen terug.

De premie


Het zal niet erg verrassend zijn dat in 2019 de premies gaan stijgen. Er zijn meer kosten gemaakt waardoor de buffers van de verzekeraars lager zijn. Dit resulteert vaak in een hogere maandpremie. Maar niet elke aanbieder gaat hierin mee, er zijn ook verzekeraars die geen verhoging doorvoeren en sommigen verlagen toch hun premie. Het kan dus lonen om een vergelijkingssite te bekijken met de laagste premies.

Eigen risico


Hoewel het eigen risico vaak net als de premie de laatste jaren wordt verhoogd, blijft deze voor 2019 nog gelijk. Om de maandpremie te verlagen kan je altijd het eigen risico hoger zetten, maar dit gaat gepaard met het risico dat je zelf veel meer moet gaan betalen als er wat gebeurt. Zorg dus dat je wel altijd genoeg geld achter de hand hebt.

Belangrijkste veranderingen in het pakket


Ook verandert per jaar de dekking in het basispakket. De belangrijkste veranderingen van dit jaar zijn onder andere:

– Extra dekkingen voor COPD patiĆ«nten
– Mensen met overgewicht krijgen hulp vergoed
– Ruimere dekking voor zittend ziekenvervoer
– Medicijnen die voorgeschreven worden door de arts, maar tegelijkertijd wel los verkrijgbaar zijn in de apotheek, worden niet meer vergoed. Daarbij worden sommige medicijnen een stuk duurder en vallen deze kosten niet in het eigen risico.

Welk pakket?


Elke zorgverzekeraar heeft de mogelijkheid om extra pakketten bij het basispakket te kiezen. Dit zorgt uiteraard voor een hogere maandpremie, maar je bent nu extra gedekt voor zaken als zwangerschap, fysiotherapie, tandarts en zo zijn er nog meer mogelijkheden. Let wel altijd op wat er expliciet gedekt is. Er worden vaak voorwaarden gesteld waarmee je mogelijk geen rekening hebt gehouden. Lees dus de regels en vergelijk de zorgverzekeraars nauwkeuriger op de pakketten die voor jou belangrijk zijn. Dit kan al veel geld schelen.

Keuze ziekenhuis


Vaak is de keuze voor een ziekenhuis voor diverse patiƫnten erg belangrijk. Het is dus bij het vergelijken van premies ook goed om te kijken welk type polis er wordt geboden: Natura, restitutie of een combinatie van beiden. Je kunt vaak makkelijk zien met welke ziekenhuizen de zorgverzekeraar een contract heeft. Dit kan het verschil maken in een bedrag volledig uitgekeerd krijgen of slechts een gedeelte hiervan. Een voorkeur maken in het ziekenhuis kan dus soms lastiger zijn, wees hier op de hoogte van.

Wel of niet overstappen?


Het kan best zijn dat het pakketaanbod bij het vergelijken niet erg interessant is en dat de huidige zorgverzekeraar nog steeds de beste keuze is voor jouw situatie, maar wellicht duurder. Maak altijd gebruik van meerdere vergelijkingssites, zodat je zeker weten dat je de goedkoopste premie vindt. Een tip voor een goede vergelijkingssite is ZorgverzekeringVergelijken2020, waar je alle premies in een oogopslag ziet. Kies dan niet voor de goedkoopste optie, maar wat het beste voor jou is. Je weet tenslotte waar je aan toe bent met de zorgmogelijkheden die je nodig hebt.