eigen risico

Zorgverzekering vergelijken; let op het eigen risico

Heb jij er dit jaar al over nagedacht? Ga je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Of ga je je huidige verzekering deels aanpassen? Of blijf je gewoon bij het oude en vertrouwde? De keus is volledig aan jou. Wij kunnen je alleen maar als tip geven dat het van belang is dat je je verzekering op jouw behoeften afstemt. Ook speelt je (huidige) levenssituatie een grote rol. Weet je bijvoorbeeld dat er op korte termijn een medische ingreep aan zit te komen? Bereid je daar dan goed voor door een geschikte zorgverzekering af te sluiten.

Als je aan de slag gaat met het vergelijken van een zorgverzekering, dan kom je altijd dezelfde termen tegen. Eén van deze termen is het eigen risico. In dit blog geven we jou graag antwoord op de vraag wat het eigen risico nou is. Ook geven we je enkele tips. Het is namelijk ontzettend belangrijk om goed over de hoogte van het eigen risico na te denken.

De hoogte van het eigen risico is door de overheid gestandaardiseerd op €385,00. Dat bedrag is het in 2018 en zal het ook in 2019 blijven. Als jij gebruik moet maken van de zorg, zullen de eerste €385,00 aan kosten dan ook voor eigen rekening zijn. Dat is in de basis de werking van het eigen risico. De overheid heeft dit ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen voor elk kuchje naar een zorgverlener zouden gaan.

Je kan er tegenwoordig ook voor kiezen om het eigen risico op €485, €585, €685, €785 of €885 te zetten. Als je voor bijvoorbeeld €885,00 kiest, zal je maandelijks polisbedrag lager uitvallen. Maar, mocht je dan zorg nodig hebben, zal je wel in 1 keer het volledige bedrag van €885,00 moeten betalen. Let hier dus goed op en denk goed na over de gevolgen!