amandelstenen

Wat te doen tegen amandelstenen?

Amandelstenen, ook wel “tonsil stones” genoemd – zijn klein harde witte brokjes die zich in de encrypten van je amandelen bevinden. Ze zijn vaak maximaal zo groot als een rijstkorrel en zijn moeilijk te vinden. Voordat je verder leest is het belangrijk om te vermelden dat deze amandelstenen geen gevaar vormen voor je gezondheid. Het is ondanks dat wel een vervelende kwaal waar veel mensen last van hebben.

Hoe komen deze amandelstenen in mijn amandelen?

Je amandelen zitten vol met gaten, deuken en andere oneffenheden waardoor het voor etensresten en bacteriën erg makkelijk is om daar vast komen te zitten. Ook dode cellen hopen zich op. Naar mate de tijd vordert wordt dit hard en verkalkt het soms zelfs. We zien vaak dat mensen die veel last hebben van keelontstekingen hier meer aanleg voor hebben dan andere mensen. Hoe meer gaten en deuken in je amandelen, hoe meer kans dat er dergelijke bacteriën en etensresten gaan ophopen.

De gevolgen van amandelstenen op een rij

Amandelstenen zijn dus niet gevaarlijk. Maar dat betekent niet dat mensen het niet erg vinden als ze het hebben. De gevolgen van amandelstenen worden namelijk vaak als erg onprettig en zelfs vies ervaren. Enkele symptomen hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Vieze smaak in de mond
  • Slechte adem
  • Pijn tijdens het slikken
  • Witte of gele vlekken op de amandelen

Wat kan ik er tegen doen?

Het voorkomen van amandelstenen is niet altijd even makkelijk. Wanneer je grote amandelen hebt waar veel plek is om amandelstenen te ontwikkelen zat dit snel gebeuren. Een rigoureuze oplossing zou kunnen zijn om je amandelen te laten knippen. Dit wordt echter alleen gedaan wanneer je ook daadwerkelijk vaak een keelontsteking krijgt. Wanneer dit niet het geval is zal je op andere manieren maatregelen moeten nemen. Zo is de verzorging van het gebit ontzettend belangrijk. Meer weten over wat je precies kunt doen? Bekijk het op Vraagdetandarts.nl.