fysiotherapie

Wat is fysiotherapie en bij welke klachten?

Veel mensen maken gebruik van fysiotherapie in Hilversum. Om te begrijpen wanneer je een fysiotherapeut moet inschakelen wil je natuurlijk weten wat fysiotherapie inhoud en bij welke klachten het kan helpen. Fysiotherapie is erop gericht om mensen te helpen met bewegen. Als je moeite hebt met bewegingen door pijn in je spieren en/of gewrichten, een blessure of een verkeerde houding, dan kan een fysiotherapeut je helpen om het lichaam beter te laten functioneren.

Het verloop van fysiotherapie

De eerste keer dat je bij een fysiotherapeut komt, zal hij of zij luisteren naar je verhaal en kijken naar je probleem. Er wordt vastgesteld wat je moet doen om weer zo goed mogelijk te kunnen functioneren en je begint aan jouw programma. Dit kan bestaan uit advies – bijvoorbeeld over je houding en gewoonten. Meestal zul je bepaalde oefeningen moeten doen. Vaak kun je deze thuis uitvoeren en soms worden fitnessapparaten ingezet om bepaalde bewegingen en spiergroepen te trainen en/of soepeler te maken. Daarnaast kan het zijn dat massage of andere manuele technieken gebruikt worden om je klachten te behandelen.

Bij welke klachten werkt fysiotherapie

De meest voorkomende situaties waarin fysiotherapie wordt ingezet is bij een blessure en na een operatie. Een fysiotherapeut helpt je lichaam om weer vrij te leren bewegen na bijvoorbeeld een hersenschudding, whiplash, enkelletsel, knieblessures, hernia en andere rugklachten, stijfheid of pijn in de nek en schouder, polsblessures, enzovoort. Daarnaast kan een fysiotherapeut ook mensen helpen met chronische en complexe aandoeningen. Mensen met reuma, artrose, longaandoeningen, osteoporose en spierziekten kunnen onder begeleiding van een fysiotherapeut leren om verantwoord te bewegen.

Niet elke fysiotherapeut weet en doet hetzelfde

Binnen het veld van de fysiotherapie bestaan veel specialisaties. Een fysiotherapeut kan altijd helpen bij veelvoorkomende blessures en klachten die met bewegen te maken hebben. Daarnaast zijn er specialisten voor specifieke gebieden zoals: sportfysiotherapie voor atleten, arbeidsfysiotherapie voor klachten die met je werk te maken hebben, bekkenfysiotherapie voor klachten in de buik heup en onderrug en geriatrie specialisten die zich richten op ouderen en problemen bij bepaalde ziektebeelden.