Wat doet melatonine met je lichaam?

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt. Het wordt geproduceerd door de pijnappelklier in onze hersenen en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Maar wat doet melatonine precies met ons lichaam?

Regulatie van de slaap-waakcyclus 

Melatonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Ons lichaam produceert meer melatonine als het donker wordt, waardoor we slaperig worden. Als het licht wordt, stopt onze productie van melatonine, waardoor we wakker worden en alert blijven.

Verbetert de slaapkwaliteit

Melatonine kan ook helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het kan bijvoorbeeld helpen om sneller in slaap te vallen en langer te blijven slapen. Daarnaast kan het ook helpen om de diepe slaap te bevorderen, wat belangrijk is voor ons lichaam om te herstellen en te vernieuwen.

Reguleert het immuunsysteem

Melatonine speelt ook een belangrijke rol bij het reguleren van ons immuunsysteem. Het kan helpen om ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen. Dit kan helpen om ziektes en infecties te voorkomen.

Ondersteunt het antioxidant systeem

Melatonine heeft ook antioxidant-eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen om schadelijke vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren. Deze vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan de gezonde cellen in het lichaam. Doordat melatonine eraan kan bijdragen deze vrije radicalen te verminderen kan dit helpen om de gezondheid van onze cellen te ondersteunen en het risico op ziektes te verminderen.

Een tekort aan melatonine

Een tekort aan melatonine kan leiden tot slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen, moeite met doorslapen en een verminderde slaapkwaliteit. Het kan ook het immuunsysteem verzwakken en het risico op infecties en ziektes verhogen. Bovendien kan een tekort aan melatonine de productie van andere hormonen in ons lichaam verstoren en bijdragen aan de ontwikkeling van gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Al met al speelt melatonine een belangrijke rol bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus, het verbeteren van onze slaapkwaliteit, het ondersteunen van ons immuunsysteem en het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in ons lichaam. Het is belangrijk om op te merken dat de effecten van melatonine kunnen variĆ«ren afhankelijk van de persoon en de dosering. Als je overweegt om melatonine-supplementen te gebruiken, is het belangrijk om eventueel je arts te raadplegen en de aanbevolen dosering te volgen. 


Tip: Davitamon.nl