Waar let je op bij het berekenen van je zorgtoeslag?

Om de zorgverzekering voor iedere Nederlandse burger betaalbaar te houden, biedt de Nederlandse overheid een zorgtoeslag aan. Vergelijk de zorgtoeslag met een huurtoeslag, waarbij je een compensatie krijgt om de huurkosten te kunnen betalen. De zorgtoeslag ligt in 2019 net iets onder de honderd euro, mits je aan de eisen voor het volledige bedrag voldoet. In dit artikel vertellen we je meer over de eisen die gelden voor het aanvragen van zorgtoeslag. Het is niet illegaal om een zorgtoeslag aan te vragen, als je mogelijk niet aan de eisen voldoet. Belangrijk is het in dit geval wel, om te weten dat je dit bedrag later terug moet betalen.

Aspecten bij het berekenen van de zorgtoeslag

Bij het berekenen van de hoogte van je zorgtoeslag zijn er verschillende zaken waarnaar gekeken wordt door de Belastingdienst. De meest belangrijke factor is het inkomen wat je hebt. Wanneer dit inkomen te hoog ligt, zal je geen of maar een klein bedrag aan zorgtoeslag ontvangen. Per jaar wordt gekeken wat een redelijk bedrag is als maximum. De verandering valt te verklaren door het feit, dat ook de zorgtoeslag zelf en bijvoorbeeld de minimumlonen veranderen. Ook je leeftijd heeft invloed op de hoogte van je zorgtoeslag.

Een tool gebruiken bij het berekenen van je zorgtoeslag

Om het berekenen van je zorgtoeslag zo makkelijk mogelijk te maken, kun je een online tool gebruiken. Je zorgtoeslag berekenen via zo’n tool betekent dat je vooraf een aantal gegevens in moet voeren. Vervolgens laat de tool je zien hoe hoog je zorgtoeslag is! Ook op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over het bereken van je zorgtoeslag. Mocht je vragen hebben over je zorgtoeslag, dan kun je hier contact over opnemen met de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je een groot deel terug moet betalen op een later moment.