Voor welke medicijnen ben jij verzekerd?

Vrijwel iedere Nederlandse burger maakt gebruik van medicijnen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen als een paracetamol of ibuprofen. Het zijn middelen die gebruikt worden om de pijn bij een griepje te verminderen, om hoofdpijn tegen te gaan, om spierpijn te verhelpen, enzovoorts. Niet alle medicijnen vallen standaard onder de dekking van je zorgverzekering. In dit artikel vertellen we je meer, over medicijnen die wel of juist niet onder deze verzekering vallen. Het is belangrijk om hiernaar te kijken wanneer je een nieuwe zorgverzekering af wilt sluiten. Overstappen van zorgverzekering kan maar eens per jaar en zal op het moment van de jaarwisseling verwerkt worden.

Tip: maak gebruik van een online vergelijkingstool, om een vergelijking tussen verschillende verzekeringen te kunnen maken. Zo vind je razendsnel de goedkoopste zorgverzekering bij jouw situatie! Informeer ook eens bij je werkgever, of je wellicht een collectiviteitskorting kunt gebruiken.

Dekking van medicijnen bij een basiszorgverzekering

Het is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten in Nederland. Voor mensen die dit nauwelijks kunnen betalen, biedt de Nederlandse overheid een zorgtoeslag aan. Op deze manier wordt de verzekering beter betaalbaar. Het is noodzakelijk om deze verzekering af te sluiten, om te voorkomen dat je de kosten voor een medische ingreep zelf moet betalen. Deze kosten zullen logischerwijs al snel oplopen. Bij het vergelijken van verschillende basiszorgverzekeringen kun je naar de polisvoorwaarden hiervan kijken. In de polisvoorwaarden staat heel nauwkeurig beschreven, welke medicijnen en medische behandelingen gedekt worden.

Dekking van medicijnen en het eigen risico

Houd er rekening mee, dat de kosten voor het gebruik van medicijnen vaak eerst van je eigen risico worden afgetrokken. Pas wanneer je eigen risico volledig verbruikt is, zal de verzekeraar deze kosten vergoeden. Vaak kun je aan het begin van het jaar voor een hoger eigen risico kiezen, om zo te profiteren van een lagere maandpremie. Het nadeel hiervan is, dat je de medicijnen grotendeels zelf zal betalen.

Medicijnen die niet vergoed worden

Er zijn ontzettend veel medicijnen, die niet onder de basiszorgverzekering van verzekeraars vallen. Denk bijvoorbeeld aan de eerder beschreven medicijnen als paracetamol en ibuprofen. Ook melatonine is een populair medicijn, wat niet onder deze dekking valt. Voor melatonine geldt echter wel, dat je dit medicijn vergoed kunt krijgen via een aanvullende verzekering. Er zijn verzekeraars die een aanvullende verzekering aanbieden om een groter deel van de aangeboden medicijnen vergoed te krijgen. Kijk eens op de website van je eigen verzekeraar, welke mogelijkheden zij hierin bieden.

Over het algemeen geldt, dat medicijnen uit een drogisterij niet vergoed worden door verzekeraars. Zou je de medicijnen bij een apotheek halen, dan worden de kosten hiervan vaak wel vergoed. Let wel, dit geldt alleen voor medicijnen die gehaald worden met een doktersrecept. Daarbij worden ook binnen een apotheek medicijnen aangeboden, die niet onder de dekking van een basiszorgverzekering vallen. Het is verstandig om vooraf uit te zoeken welke medicijnen gedekt worden door je verzekeraar. Zo weet je of het slim is, om een aanvullende verzekering af te sluiten.