Mondkapjes verplicht?

Voorheen was het vooral in Aziatische landen een gewoonte om massaal mondkapjes te dragen bij een virusuitbraak. Binnen een korte tijd is deze gewoonte er echter ook bij niet-Aziatische landen ingeslopen. De reden hiervoor is COVID-19. Dit virus heeft het dagelijkse leven van de meeste mensen binnen een korte tijd enorm veranderd. Of mondkapjes verplicht zijn in Nederland wanneer je in de openbare ruimte bent? Dat (op het moment) niet, maar wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer wél. In het openbaar vervoer kan het namelijk moeilijk zijn om voldoende afstand te houden van elkaar.

Mondkapjes voor zorgspecialisten

Zorgspecialisten maken gebruik van medische mondkapjes. Een medisch mondkapje sluit goed aan op het gezicht, waardoor de kans op verspreiding beperkt wordt. Ook is een dergelijk mondkapje van een materiaal gemaakt waar het virus minder eenvoudig doorheen komt. Het is belangrijk dat specialisten in de zorg altijd de mogelijkheid hebben om een medisch mondkapje te dragen. Wanneer je geen zorgspecialist bent, kan het daarom beter zijn om een niet-medisch mondkapje te bestellen.

Ben jij een zorgspecialist en op zoek naar een kwalitatief mondkapje? Denk dan goed na over waar je de mondkapjes bestelt. Er zijn namelijk ook mensen die de huidige situatie gebruiken om geld te verdienen en daarbij onvoldoende rekening houden met de veiligheid. Zo worden er in Nederland en België mondkapjes aangeboden als medisch, terwijl deze niet aan de juiste eisen voldoen. Belangrijk is dus dat je het mondkapje bij een betrouwbaar bedrijf bestelt.

Wanneer je geen zorgspecialist bent

Of het dragen van mondkapjes zin heeft voor de gemiddelde burger, is iets waar niet alle literatuur hetzelfde over zegt. Het lijkt er echter op dat het gemiddelde mondkapje niet vooral de drager, maar anderen beschermt. Hoe goed het mondkapje beschermt is onder andere afhankelijk van de stof. Daarnaast is het ook belangrijk dat het mondkapje goed op je gezicht aansluit. Het is dus verstandig om daar rekening mee te houden.

Ook wanneer je geen zorgspecialist bent, is het verstandig om goed na te gaan waar je het best een mondkapje kunt bestellen. Een goede manier om te bepalen hoe betrouwbaar een bedrijf is, is door de recensies te lezen. Door de naam van de webshop of het bedrijf in te tikken in de Google zoekmachine zie je vaak al voldoende informatie en recensies.

Conclusie

Het dragen van mondkapjes is op het moment van schrijven dus nog niet overal verplicht. In het openbaar vervoer is het sinds 1 juni echter wél verplicht om een mondkapje te dragen. Daar is het namelijk moeilijk om veel afstand van elkaar te houden. Belangrijk is dat de overige maatregelen nog steeds goed nageleefd worden. Ook als je een mondkapje draagt, dien je dus 1,5 meter afstand van anderen te houden.

Wil jij op de hoogte blijven van de maatregelen rondom COVID-19? Dan is het verstandig om de website van het RIVM met enige regelmaat te bezoeken. Overigens lijkt er al veel duidelijk te zijn over wanneer welke maatregelen versoepeld worden. Wanneer je daar een goed beeld van wilt, kun je de websites van het RIVM en de Rijksoverheid bezoeken.

Voor het veilig aanschaffen van mondkapjes kijk je op MediPreventie.nl.