Met deze manieren zorgt u goed voor iemand met dementie

Het is naast kanker het minst leuke wat je kan horen van een familielid. Dat hij of zij de diagnose heeft gekregen van dementie. Sommige mensen hebben er minder veel last van doordat ze alleen de kleine dingen vergeten maar nog wel hun eigen familie herkennen. En bij de ander gaat het binnen 2 maanden na de diagnose al helemaal naar achteren. Maar hoe zorg je nou het beste voor iemand die aan het dementeren is? Daar kom je achter in dit artikel.

Hoe ontstaat dementie?


Dementie kan op verschillende mogelijkheden ontstaan. De meest voorkomende manier hoe dementie ontstaat is de vorming van bepaald eiwitten in het brein verstoord. Hierdoor sterven hersencellen af en onthoud je minder. Deze vorm van dementie kent iedereen beter als de ziekte van Alzheimer. Ook is deze de meest voorkomende vorm van dementie.

De andere vorm van dementie wordt vasculaire dementie genoemd. Deze vorm van dementie ontstaat doordat hersencellen afsterven door afgesloten of beschadigde bloedvaatjes en delen van de hersenen die geen tot weinig zuurstof krijgen. Bij vasculaire dementie gaat de lijdende persoon veel sneller achteruit dan iemand met Alzheimer.

Wat kan ik doen?

Dementie tegengaan is voorals nu nog een ziekte die niet te voorkomen is met medicijnen. Er is wel al jaren onderzoek na om het op z’n minst te verminderen. Er zijn wel een aantal goede tips die je kunt toepassen op iemand die aan het dementeren is:

  • Plan rustmomenten in. Iemand met dementie krijgt de hele dag door allerlei prikkels op zich af. En doordat hij of zij aan het dementeren is wordt dit allemaal niet zo goed opgeslagen als bij iemand die niet dementeert;
  • Beweeg regelmatig. Beweging zorgt ervoor dat het brein op iets kan focussen. Je kunt bijvoorbeeld een paar keer per week gaan wandelen of lekker tuinieren;
  • Aandacht trekken. Wanneer je iets wilt vertellen aan iemand met dementie, leg dan je hand op de arm en maak oogcontact. Zo wordt het brein gefocust op jouw en komen er minder prikkels binnen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen bij iemand met dementie. Die zijn alleen te veel om hier op te noemen.

Wil je nou professionele zorg hebben voor een naaste met dementie? Vraag dan eens naar Zorgservice Brabant. Naast 24-uurs zorg verlenen zij ook zorg aan mensen met dementie.