Kan ik nu al een zorgverzekering 2023 aanpassen?

Misschien ben je nu al niet tevreden of ben je erachter gekomen dat je toch meer had moeten verzekeren dan is gedaan. Je hebt alleen maar één moment om het te veranderen en dat is per 1 januari 2023 in dit geval. Je zou alvast kunnen oriënteren, maar nu aanpassen kan helaas niet.

Nieuw pakket kiezen

Je kunt dus op dit moment geen nieuwe verzekering nog afsluiten helaas. Dit komt doordat je een soort van contract tekent met het zorgbedrijf dat je daarvoor minimaal een jaar zult zijn. Dit is mede ook door je eigen risico. Deze geldt namelijk voor het hele jaar. Als je dan tussentijds overstapt dan kan je hiermee in de knel raken en dat wordt dus voorkomen.

Wat je dan weer wel kunt doen is alvast oriënteren wat de kosten zouden zijn en waar je dan zou willen. Je kunt dat nu dan doen en eventueel aan het eind van het jaar nog een keer. Zo kun je dan ook vergelijken hoe of wat. Vaak beginnen mensen te laat en gaan ze vooralsnog gehaast iets afsluiten of juist helemaal niet omdat ze het vergeten.

Als je tot de conclusie gekomen bent dat je eigenlijk helemaal niet voldoende hebt verzekerd en je de aanvullende verzekering wilt aanpassen, dan kun je dus gaan kijken wat de opties zijn. Bij sommige medische diensten zoals een orthodontist ben je verzekerd tot een maximaal bedrag. Bij de fysio zit je dan met dat je kan kiezen voor hoeveel behandelingen je verzekerd bent.

Hier zou je dus alvast het een en ander in kunnen onderzoeken voor jezelf. Misschien dat je het aan je zorgverlener kan vroeger hoeveel hij verwacht dat je kwijt bent of hoeveel afspraken nodig zullen zijn. Met de tandarts kun je bijvoorbeeld plannen maken en aangeven dat je dit volgend jaar wilt doen omdat je de verzekering wilt aanpassen. Dan bespreek je dus zijn verwachtingen qua kosten voor je zorgverzekering 2023

Kan ik ook geen zorgverzekering 2023 afsluiten?

Helaas is dit niet mogelijk. Althans helaas is niet de juiste term. Het is namelijk goed dat Nederland dit zo geregeld heeft. Zo voorkom je dat je de rekening krijgt en deze niet kunt betalen. Zorgkosten zijn namelijk soms echt niet te overzien. Door het afsluiten van een zorgverzekering kun je dit betalen. Voor de mensen met een lager inkomen heb je ook zorgtoeslag die je helpt dit te betalen.

Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen zorgverzekering af te sluiten. Deze zijn als het ware bij hun ouders verzekerd. Je hebt hier dan ook geen eigen risico die je moet betalen. Bijna alle zorg is vergoed hiervoor. Let op niet alle zorg orthodontie valt hier bijvoorbeeld buiten. Hier zul jij als ouder dan extra verzekerd voor moeten zijn. Bij de opticien voor een bril geldt hier hetzelfde. Iedere ingeschreven of werkende Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hier is de CAK die dit ook controleert en erop aanspreekt als dat nodig is.