Huwelijkstherapie: wat is het en hoe werkt het?

Voor veel mensen is hun bruiloft een van de mooiste dagen in hun leven. Maar wat als na enkele jaren de glans ervan af dreigt te gaan? Dat gebeurt in veel huwelijken, want na de wittebroodsweken gaat het ‘gewone’ leven weer verder. Iedereen heeft in zijn dagelijkse leven te maken met factoren, die een uitdaging kunnen vormen voor hun huwelijk. Welke problemen brengen jullie huwelijk aan het wankelen? En wat kun je hieraan doen? In samenwerking met Sameninrelatietherapie.nl lees je hier meer over wat huwelijkstherapie is en hoe het werkt. 

Wat is huwelijkstherapie?

Huwelijkstherapie is relatietherapie voor stellen die meestal al een tijdje getrouwd zijn, maar die elkaar kwijt dreigen te raken. Tijdens de sessies worden beide partners en het huwelijk onder de loep genomen. Jullie zijn niet voor niets met elkaar getrouwd. Er was een moment dat jullie het geweldig hadden met elkaar. Waarom en wanneer is dit veranderd? Op het moment dat stellen zich er bewust van worden, dat er binnen hun huwelijk echt iets moet veranderen, is er in de tussentijd al veel gebeurd. Negatieve patronen en gewoonten zijn het huwelijk binnengeslopen. Ze zorgen ervoor dat het lastig is om te achterhalen waar de kern van het probleem zit. Een relatietherapeut, gespecialiseerd in huwelijksproblematiek, zal jullie hiermee kunnen helpen.

Veelvoorkomende huwelijksproblemen

‘We waren zo gek op mekaar. Waarom hebben we dan nu toch zoveel problemen?’ Daar kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Veel stellen halen tijdens de huwelijkstherapie situaties en gebeurtenissen aan, die hun huwelijk aan het wankelen hebben gebracht. Veelgehoorde factoren die huwelijksproblemen veroorzaken zijn:

  • Stress op het werk
  • Carrièreproblemen
  • Financiële problemen
  • De komst van een kind
  • Ziekte binnen het gezin
  • Invloed van andere familieleden
  • Verschil in persoonlijkheid
  • Verschil in verwachtingen 
  • Andere behoeften

Echter, zal iedereen in zijn leven wel met een of meerdere van deze uitdagingen te maken krijgen. Het probleem zit hem in de manier waarop je hiermee als partners omgaat.

Communicatie en omgang binnen het huwelijk

De kern van huwelijksproblemen zit vaak in het verschil in persoonlijkheid van beide partners, in de communicatie en de omgang met elkaar. Lastige huwelijksproblemen zijn vaak het gevolg van veelvuldige discussies, waarbij de gemoederen hoog oplopen en ruzies dreigen te escaleren. Maar ook juist het vermijden van conflicten kan tot veel problemen leiden. Het is belangrijk om hierin een middenweg te zoeken, waarbij problemen en onenigheden worden besproken met begrip voor elkaar en met het oog op een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is. Binnen de huwelijkstherapie leer je om beter met elkaar te communiceren, om beter met elkaars emoties om te gaan en om meer begrip voor elkaar op te brengen. Door steeds op deze manier obstakels te overwinnen, zal het vertrouwen in elkaar en de liefde voor elkaar groter worden.

Hoe werkt huwelijkstherapie? 

Voor het deelnemen aan huwelijkstherapie is het belangrijk dat beide partners bereid zijn om mee te werken. Jullie moeten gemotiveerd zijn om aan jullie huwelijk te werken. De rol van de relatietherapeut is om de gesprekken te begeleiden en om onderliggende patronen te ontdekken. Je leert om emoties te bespreken, om deze een plaatsje te geven en om problemen te relativeren. Ook zul je leren wat je concreet kunt doen in het dagelijkse leven om jullie relatie te verbeteren. Wil je meer informatie of een kennismakingsgesprek boeken? Neem dan eens een kijkje op www.sameninrelatietherapie.nl.