Hoeveel slaap heb je nodig?

We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is. Het boost je immuunsysteem, humeur en gezondheid. Een langere periode met te weinig slaap kan je dus veel klachten geven zoals overgewicht, depressie, prikkelbaar en sneller ziek zijn. Alleen een goed matras van Una Matras helpt niet voor een goede nachtrust en als je een goede nachtrust hebt moet je er ook nog eens voor zorgen dat die niet te lang of te kort is. Wand wat is nou eigenlijk de juiste aantal uur aan slaap dat we nodig hebben?

Aantal uur

Het is per leeftijd verschillend hoeveel uur slaap je precies nodig hebt. Zo is het wel duidelijk dat een baby veel meer slaap nodig heeft dan een bejaarde. Zo heeft een kind van tussen de 1 en 5 jaar 10 tot 14 uur slaap per dag nodig, terwijl dat voor iemand boven de 65 jaar en ouder maar 7 à 8 uur hoeft te zijn. Over het algemeen heeft een volwassene tussen de 8 en 9 uur slaap nodig, waarvan de slaap ook nog eens goed moet zijn. Voor pubers is het weer helemaal anders. Vanwege de ontwikkeling en de vele hormonen die door het lichaam gieren hebben ze tussen de 9 en 11 uur slaap nodig. Vaak lukt het ze niet om ‘s avonds in slaap te vallen maar ook niet om in de ochtend op te staan. Ze kunnen hier niks aan doen, dit komt door de hormonen.

Wanneer telt het als slapen

De aanbevolen hoeveelheid slaap telt pas vanaf het moment dat je daadwerkelijk in de slaapfase zit, niet dat je in bed ligt. Hierbij moet ook nog rekening gehouden worden met hoeveel uur van je slaap bestond uit lichte slaap, diepe slaap of REM-slaap. Dit zal je zelf ook makkelijk merken. Bij een lichte slaap kan je namelijk tijdens het omdraaien al wakker worden terwijl dit bij een diepe slaap niet zal gebeuren. Na de diepe slaap krijg je de REM-slaap en die helpt je om creatief te zijn door de dag heen. Over het algemeen krijg je elke fase rond de 4 a 5 keer per nacht. Daarom is een goed matras heel belangrijk om klachten zoals stress te verminderen en om een goede nachtrust te kunnen hebben.