Hoe wordt de waarde van jouw bedrijf bepaald?

Je hebt al jaren een goed lopend bedrijf, na al die jaren ben je erg benieuwd geworden naar hoeveel je waard bent als bedrijf. Misschien wil je dit wel weten omdat je denkt aan een overname of de verkoop van je bedrijf. Ook zonder specifieke reden kan het belangrijk of fijn zijn om dit te weten. De waarde wordt bepaald door verschillende aspecten. Misschien wel zaken waar je op het eerste gezicht niet aan dacht. Een bedrijf bestaat immers uit vele aspecten. Deze hebben allemaal hun eigen waarde, en deze waardes bepalen uiteindelijk de totale waarde van je bedrijf. Met deze gegevens heb je veel inzichten, het is altijd handig en goed om te weten. Ook wanneer je een bedrijf kopen moet je de waarde kunnen bepalen.

Het kapitaal

Het eerste waar we aandenken bij het bepalen van de waarde van een bedrijf is natuurlijk het kapitaal, dat het bedrijf bezit. Hoeveel kapitaal heeft het bedrijf op dit moment? Wat veel mensen zich niet realiseren is dat toekomstige vorderingen ook deel uitmaken van je kapitaal. Deze vorderingen worden immers in de zeer nabije toekomst betaald. Ook toekomstige vorderingen, die op dit moment nog niet bestaan kunnen deel uitmaken van het kapitaal. Dit is het geval wanneer er al een rechtsverhouding bestaat voor deze vordering. Het kapitaal is natuurlijk belangrijk maar zegt minder over een bedrijf dan je zal denken. Er zijn veel meer belangrijke zaken.

Het vastgoed en de inboedel

De goederen die een bedrijf bezit zijn ook erg belangrijk voor de waarde van het bedrijf. De goederen zijn immers geld waard of kunnen in de toekomst geld waard worden als deze verkocht worden als product. Sommige machines kunnen een kapitaal waard zijn. Het vastgoed dat een bedrijf bezit wordt natuurlijk meegerekend in de waarde van een bedrijf. Vastgoed is hierbij een van de belangrijkste factoren. Veel bedrijven zullen hun winst in vastgoed hebben zitten, of veel van de winst hier aan uitgeven.

De klantenkring

Een aspect dat niet in geldwaarde kan worden uitgedrukt maar zeker meetelt in de waarde van een bedrijf. De klanten maken immers de winst van een bedrijf. Bij veel bedrijven krijg je een optie om de bestaande klanten mee over te nemen. Er kan dus gediscussieerd worden dat het wel degelijk een geldwaarde heeft. De goede naam van een bedrijf is een ander aspect dat niet in exacte waarde is uit te drukken. Bedrijven werken vaak jarenlang aan het opbouwen van een goede naam. Deze goede naam zorgt ervoor dat klanten of andere bedrijven zaken met je willen doen.

Aandelen

De aandelen die een bedrijf bezit maken ook deel uit van de waarde van een bedrijf. De aandelen geven immers uitgekeerde winst. Veel ondernemingen hebben aandelen in een ander bedrijf. Soms zijn dit er zoveel dat er gesproke kan worden van een dochterbedrijf. Deze aandelen kunnen daarom erg belangrijk zijn. Overige zaken die goed bekeken moeten worden zijn verpandingen of leningen. Heeft het bedrijf pandrecht op een bepaald goed? Of een lening verstrekt? Deze goederen of leningen kunnen in de nabije toekomst behoren tot het kapitaal. Bekijk goed wat de waarde van een bedrijf is voordat je overgaat tot overname of koop.