Hoe kiest u een zorgverzekering?

Ieder jaar verandert de zorgpremie, de dekking en – in sommige gevallen – de zorg die u nodig heeft. Het is daarom verstandig om uw zorgverzekering onder de loep te nemen en verschillende aanbieders te vergelijken. In dit blog leest u waar u op moet letten als u een zorgverzekering uitkiest.

Bepaal het eigen risico

De meeste zorgverzekeringen hanteren een eigen risico tussen de 385 en 885 euro per jaar. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie per maand wordt. Of het slim is om uw eigen risico te verhogen is afhankelijk van uw gezondheid en financiële draagkracht. Als u niet vaak zorg nodig heeft en de eventuele zorgkosten uit eigen zak zou kunnen betalen, dan is het wellicht een interessante manier om geld te besparen. Mocht u wel veel zorg nodig hebben of geen grote financiële risico’s willen nemen (zorgkosten lopen behoorlijk snel op als u bijvoorbeeld in het ziekenhuis terechtkomt) dan is het slimmer om een minder hoog eigen risico te nemen.

Maak een keuze tussen de verschillende polissen

Er bestaan drie verschillende soorten polissen: restitutie, natura of combinatie. Een restitutie polis houdt in dat u zelf uw zorgverlener mag kiezen. Bij een naturapolis heeft u de keuze uit een aantal zorgaanbieders die samenwerken met uw zorgverzekeraar. Een naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis. Een combinatiepolis is een combinatie van beide opties. In sommige gevallen zult u naar een zorgaanbieder van uw zorgverzekeraar gaan, in andere gevallen ontvangt u een vergoeding en mag u zelf bepalen waar u de zorg afneemt.

Welke aanvullende vergoedingen wilt u?

In de basisverzekering zitten zaken zoals huisartsenzorg, geneesmiddelen en een opname en behandeling in het ziekenhuis. U heeft daarnaast de keuze uit verschillende aanvullende modules zoals de tandarts, kraamzorg, bril en lenzen, fysiotherapie en anticonceptie. Welke aanvullende modules interessant voor u zijn is afhankelijk van uw gezondheid, de levensfase waarin u zit en uw persoonlijke wensen. Zo is de tandarts wellicht overbodig als u een prima gebit heeft en enkel af en toe op controle gaat.

Maak een keuze op basis van prijs en inhoud

Uw uiteindelijke keuze voor een zorgverzekering maakt u aan de hand van de maandelijkse kosten en de inhoud van het pakket. Via Poliswijzer.nl vergelijkt u snel en eenvoudig de verschillende opties. Zo ziet u bij Poliswijzer.nl in één oogopslag wat voor polis de zorgverzekeraar biedt, hoeveel u betaalt per maand en welke zaken allemaal onder het basispakket vallen.