verzekeringkantoor

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Vanaf je achttiende ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten, je valt dan niet meer onder de zorgverzekering van je ouders. Deze verzekering gaat in de maand na je verjaardag.

Elk jaar kan je 1 keer van zorgverzekeraar veranderen, dat kan in december. Dus, word je dit jaar 18 of overweeg je om over te stappen op een andere zorgverzekering? Lees dan verder en ontdek waar je op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Eigen risico

Het eigen risico is minimaal €385,-, dit houdt in dat je je zorgkosten tot dit bedrag zelf moet betalen. Kom je boven dit bedrag? Dan vergoedt de zorgverzekeraar (een deel van) de kosten. Je eigen risico is minimaal €385,-, dat betekent dat het dus ook hoger kan zijn. Dit kan je zelf bepalen. Hoe hoger je je eigen risico maakt (maximaal €885,-), hoe lager je maandelijkse premie wordt.

Als jij eigenlijk nooit zorgkosten maakt, is het slim om je eigen risico wat hoger te zetten. Dit scheelt je namelijk premie. Heb je vaak kosten of medicijnen? Dan is het slim om je eigen risico gewoon op €385,- te houden.

Contracten met zorgverleners

Niet alle zorgverzekeringen zijn gekoppeld aan alle zorgverleners. Dit houdt in dat zij jouw zorgkosten voor ziekenhuis A en B wel vergoeden, maar dat wanneer jij naar ziekenhuis C wil, zij dat niet volledig vergoeden. Wanneer er geen contract is tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis worden de kosten vaak tot maar 60% vergoed. Kijk daarom dus altijd naar de contracten die een zorgverzekeraar heeft. Dit geldt niet alleen voor ziekenhuizen, maar ook voor bijvoorbeeld psychische hulp.

Aanvullende verzekeringen

Bovenop je basisverzekering, kan je je nog aanvullend verzekeren voor bepaalde dingen. Weet je van tevoren dat je bepaalde medicijnen nodig hebt die de basisverzekering niet vergoedt, kies dan voor een aanvullende verzekering.

Let goed op, want in sommige gevallen is het juist gunstiger om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Je betaalt soms namelijk meer voor de aanvullende verzekering, dan wat je uiteindelijk terugkrijgt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Lees alle voorwaarden goed door en kies niet zomaar voor de goedkoopste zorgverzekering die je ziet. Als deze weinig vergoedt, ben je uiteindelijk alsnog een stuk duurder uit.

Meerdere verzekeringen

Sommige verzekeraars bieden alleen zorgverzekeringen aan. Anderen bieden meerdere verzekeringen aan. Als je meerdere verzekeringen wil afsluiten, kan het gunstig zijn om dit bij een algemeen verzekeringskantoor te doen.