Hoe ga je om met een eetstoornis of verslaving?

Het omgaan met een verslaving kan erg lastig zijn. Daarom is het belangrijk dat iedereen hier hulp bij kan vinden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een eetstoornis. Ook al is hier misschien andere hulp bij nodig, het is wel erg belangrijk dat iemand die hier last van heeft snel hulp kan krijgen. Dit komt omdat je erg veel last kan hebben van een eetstoornis of verslaving, zowel mentaal als fysiek. Wanneer je een van de twee hebt, kun je er ook van uit gaan dat je meerdere soorten therapie nodig zal hebben om hier mee om te kunnen gaan. Als je deze soorten therapie hebt, ben je echter wel het snelste weer beter. Daarom kun je hier alles vinden over het omgaan met een eetstoornis of verslaving. 

Omgaan met een eetstoornis

Het omgaan met een eetstoornis kan extreem moeilijk zijn omdat de meeste mensen zowel niet kunnen eten als niet tevreden zijn over hun lichaam. De combinatie van deze twee factoren versterkt elkaar. Wanneer je last hebt van eetstoornissen, is het zo dat je eerst het mentale gedeelte moet oplossen voordat je weer normaal een hap eten zal kunnen binnen krijgen. Hiervoor zijn gelukkig mensen die kunnen helpen. Ook heb je hiervoor een eetstoornis kliniek. Hier kan op je worden gelet zodat iedereen zeker weet dat je mentaal steun krijgt en je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoe ga je om met een verslaving 

Wanneer je verslaafd bent of iemand kent die verslaafd is, is dit extreem vervelend en wil je hier graag vanaf komen. Daarvoor zou je gebruik kunnen maken van verschillende soorten verslavingsklinieken. Wanneer je naar een verslavingskliniek gaat, is het belangrijk dat je begrijpt dat er meerdere soorten verslavingen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een lichamelijke verslaving waarbij je lichaam gewend geraakt is aan het regelmatig binnen krijgen van een stof uit de drugs. Wanneer je deze stof vervolgens niet meer binnenkrijgt, zal je compleet zonder zitten en zal je lichaam nog niks hebben gemaakt. Dit is erg gevaarlijk. Een mentale verslaving komt er op neer dat je er van overtuigd bent dat je iets nodig hebt en dat het nodig is om je leven beter te maken. Beide verslaving zijn extreem lastig om vanaf te komen en daarom kun je hier hulp bij vinden.

Wanneer heb je hulp nodig?

Voor beide gevallen geldt dat wanneer het zo erg is dat het je lichaam begint te schaden je eigenlijk al hulp had moeten hebben. Wanneer iets een regelmatig gedrag wordt wat geen gezonde bijwerkingen heeft, is het belangrijk dat je hier hulp bij kan vinden. In het geval van een eetstoornis is dit dan het niet eten of het niet binnen houden van eten. Bij drugs zal het gaan om een substantie die je binnen krijgt. Als je jezelf hier wel in herkent, is het van belang dat je zo snel mogelijk aan de bel trekt zodat je hulp kunt krijgen. Alleen op die manier zal het je lukken om van je verslaving of eetstoornis af te komen.