gehoortoestel

Het aanschaffen van een geschikt gehoortoestel

Het uitkiezen van een hoortoestel is niet gemakkelijk. Iedere gehooroplossing is maatwerk. Daarom moet je je oren laten testen bij een audicien. Neem daarvoor een audicien met gediplomeerd personeel. Als je het wenst kun je ook een afspraak maken dat ze bij je thuis langskomen. Er wordt bij de uitgebreide test gekeken naar de persoonlijke situatie. Er worden in veel gevallen meerdere gehoortoestellen geselecteerd die het beste bij je passen. Bij de meeste audiciens kun je een gehoortoestel op proef mee naar huis nemen, zodat je het in meerdere situaties kunt uitproberen. Je zit tijdens de proefperiode nergens aan vast. Bij een goed gediplomeerde audicien wordt er de tijd voor genomen om het juiste passende hoorapparaat voor je te vinden.

De hoortoestellen

De hoortoestellen worden dankzij de moderne chiptechnologie steeds kleiner. Daardoor worden ze ook steeds meer onopvallender. In principe kunnen we de gehoortoestellen in twee typen indelen: er zijn gehoortoestellen die in het oor worden geplaatst en er zijn er voor achter het oor. De meest gebruikte zijn toch nog wel die gehoortoestellen die achter het oor worden geplaatst. Het gehoortoestel dat het meest geschikt voor je is, is afhankelijk van de situatie, de ruimte van de gehoorgang, je gehoorverlies en natuurlijk van het budget. Ben je eenzijdig doof dan kan er een CROS-gehoortoestel worden gebruikt. Gehoortoestellen moeten dienen voor het goed kunnen waarnemen van geluid en ruis te onderdrukken.

De keuze van een gehoortoestel

In Nederland hebben de zorgverzekeraars meer dan 1000 gehoortoestellen getest en punten gegeven. De gehoortoestellen zijn in vijf categorie├źn ingedeeld. Wanneer er bij je test uitkomt dat je behoefte heeft aan de meest geavanceerde oplossing, dan krijg je een gehoorapparaat van de categorie 5. Ga, voordat je het gehoorapparaat aanschaft, na welke vergoeding je krijgt van je verzekeraar. Er zijn zelfs audiciens die aangeven dat de aanschaf van een gehoortoestel helemaal gratis voor je is. Ook dan is het belangrijk dat je vooraf alle regels goed bekijkt en van de polis ook de kleine lettertjes doorleest. Het moet niet zo zijn dat je achteraf een rekening voorgeschoteld krijgt waarvan je schikt.