Een soa, wat nu?

Het kan verkeren; zo is er niets met je aan de hand, en zo heb je een wellicht “ineens” een soa te pakken. Soa’s: er kan niet genoeg voor gewaarschuwd worden, want een soa is vaak helemaal niet zo’n onschuldige, goed te behandelen aandoening.

Diverse geslachtsziekten kunnen een leven lang voor akelige verschijnselen zorgen, zoals chronische ontstekingen die telkens weer de kop op duiken gedurende je leven. En dat omdat je misschien “één misstap” hebt begaan. Kon je maar terug de tijd in gaan, want dan had je wel beter opgelet en het ernstig genomen; dit is vaak de achteraf-gedachte die menig ‘slachtoffer’ heeft na het oplopen van een soa.

Voorkomen is beter dan …

Zorg dat je altijd beschermde gemeenschap hebt met iemand die je nog helemaal niet zo goed kent. Voorkomen is absoluut in dit geval beter dan genezen. Want buiten het feit dat je een nare aandoening hebt opgelopen, zul je het ook kunnen doorgeven aan toekomstige partners. Het ‘opbiechten’ van een besmetting kan akelig gênant aanvoelen.

Incubatietijd

Daags na de mogelijke besmetting kan het al slim zijn om een afspraak te maken bij de huisarts. Per soa echter verschilt de incubatietijd. Ten eerste dien je te wachten op het verstrijken van de incubatietijd per soa om de besmetting überhaupt te kunnen detecteren. Daarnaast is het ook nog eens zo dat bepaalde geslachtsziekten een incubatietijd kennen van enkele jaren. Informeer bij de huisarts naar de mogelijkheden.