Dit kunnen de oorzaken van incontinentie zijn

Incontinentie is eigenlijk niets meer dan ongewenst urineverlies, wel wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten incontinentie zo heb je onder andere inspannings incontinentie, urge-incontinentie en druppelincontinentie. Veel mensen met incontinentie hebben voornamelijk last van urineverlies tijdens het lachen, hoesten, niezen en ook sporten. Incontinentie is een vervelend probleem waar veel mensen vroeg of laat een keer mee te maken zullen krijgen. Incontinentie is namelijk een probleem dat bij mensen uit alle verschillende leeftijdscategorieën kan optreden en vele verschillende oorzaken kan hebben. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer bekend over incontinentie en zijn er verschillende methoden om dit probleem aan te pakken of de ongemakken die hierbij komen kijken te verminderen.  

Stressincontinentie komt vaak voor 

Een van de veelvoorkomende soorten incontinentie is stress incontinentie, bij deze vorm van incontinentie is er sprake van urineverlies doordat er druk op de blaas wordt uitgeoefend. Het ontstaan van druk op de blaas ontstaat door fysieke activiteit en kan dus optreden tijdens het sporten maar ook tijdens het tillen van een zwaarder voorwerp of zelfs door lachen, niezen en hoesten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontwikkelen van stressincontinentie, een aantal algemene oorzaken zijn het hebben van een chronische hoest, het hebben van overgewicht en obstipatie. Bij mannen treed stressincontinentie daarnaast vaak op na een prostaatoperatie en bij vrouwen kan er sprake zijn van bekkenbodem zwakte of een blaasverzakking.  

De verschillende soorten incontinentie

Bij inspanningsincontinentie vindt er urineverlies plaats doordat er druk op de buikholte onstaat en dit gebeurd dus voornamelijik tijdens het bewegen. Een andere vorm van incontinentie is urge-incontinentie, hierbij lukt het je niet om je plas in te houden en de urine komt al vrij wanneer je voelt dat je moet plassen. Urge-incontinentie kan verschillende zowel fysieke als mentale oorzaken hebben. Zoals de naam al doet vermoeden komt bij druppelincontinentie de urine druppelsgewijs. Een vergrote prostaat kan een van de redenen zijn voor druppelincontinentie en deze vorm van incontinentie komt dan ook voornamelijk bij mannen voor. Tenslotte kan incontinentie ook ontstaan na het beschadigen van zenuwen, dit wordt neurogene incontinentie genoemd en komt voor bij onder andere ruggenmergletsel en hersentumoren. 

De oplossingen voor urineverlies 

De verschillende soorten urineverlies kunnen worden opgelost of verminderd door gebruik te maken van verschillende behandelingen. Zo kunnen inspanningsincontinentie en druppelincontinentie vaak al worden verbeterd door het doen van bekkenbodemoefeningen om zo de bekkenbodemspier te versterken. Mocht dit niet blijken te helpen dan kan er in sommige gevallen in overleg met een arts ook gebruik worden gemaakt van medicatie of een kleine operatie worden uitgevoerd. Bij urge-incontinentie kan er naast het gebruik van medicatie ook worden gedaan aan blaastrainingen. Bij neurogene incontinentie is de oorzaak en daardoor ook de oplossing vaak complexer en kan er worden gekozen voor het legen van de blaas met een katheter. 

Het verminderen van ongemakken

Helaas zijn de oplossingen voor urineverlies in de meeste gevallen niet direct. Zo kun je immers niet verwachten dat oefeningen voor je bekkenbodemspieren al na een keer direct werken. Wel zijn er tegenwoordig een hele hoop producten op de markt die ervoor kunnen zorgen dat je direct minder last hebt van de ongemakken die bij urineverlies komen kijken. Denk hierbij onder andere aan inlegkruisjes of verband die de urine opvangen en op deze manier zorgen dat je je geen zorgen hoeft te maken over eventueel urineverlies. Daarnaast is er voor zowel mannen als vrouwen ondergoed beschikbaar die de urine opvangt, dit is ook zeker geschikt voor wanneer je grotere hoeveelheden urine verliest.