De mogelijkheden om iets aan slaapapneu te doen

Merk jij dat je overdreven veel snurkt, wordt je ’s nachts vaak wakker en zegt je partner dat je geregeld snakt naar adem tijdens je slaap? Dan is de kans groot dat je last hebt van slaapapneu, oftewel onderbrekingen in je ademhaling tijdens je slaap. Je hebt het vaak tijdens je slaap niet in de gaten, maar overdag kun je wel ontzettend veel symptomen ervaren. Reden genoeg om een zogeheten apneu onderzoek te laten doen, en je te laten informeren over de mogelijkheden om iets aan je slaapapneu te laten doen.

De gevolgen van slaapapneu

Ondanks dat je partner er doorgaans ’s nachts meer van merkt dan jij, kun je je overdag heel rot voelen als gevolg van slaapapneus. Je bent ontzettend moe, kunt je moeilijk concentreren en bent vergeetachtig. Dit komt doordat je simpelweg minder diep slaapt, en je lijf daardoor niet goed genoeg uitrust. Logisch dus, dat je altijd moe bent. Ook hebben mensen met slaapapneu opvallend vaak nachtmerries, door de onrustige ademhaling gedurende de slaap. En zelfs nachtelijk zweten en onverklaarbare spierpijn kunnen een gevolg zijn van het hebben van apneus. Herken jij je in veel van deze symptomen? Maak dan een afspraak bij de huisarts, die je kan doorverwijzen naar de Ruysdaelslaapkliniek.nl om een apneu onderzoek te doen.

Hoe gaat een apneu onderzoek in zijn werk?

Als je bij de Ruysdaelslaapkliniek een onderzoek laat doen dan ga je daar een nacht (en soms meerdere nachten) slapen. Tijdens je slaap wordt je ademhaling in de gaten gehouden, en wordt geregistreerd hoe vaak je een apneu hebt. Ook kunnen ze de oorzaak achterhalen. Dit is in veel gevallen een blokkering van de luchtpijp door de tong (dit gebeurt vaak bij mensen met overgewicht), maar de oorzaak kan ook in de hersenen liggen. Als jou ademhalingsspieren tijdens je slaap simpelweg geen signalen van de hersenen krijgen dan heb je tevens geregeld apneus. In beide gevallen is er gelukkig iets aan te doen, en de oplossing hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.

De oplossingen voor slaapapneu

Blijkt er uit het apneu onderzoek in de Ruysdaal slaapkliniek dat jij last hebt van slaapapneu? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Als je overgewicht hebt kun je proberen wat af te vallen, je kunt stoppen met roken en alcohol, en medicijnen vermijden waar je slaperig van wordt. Daarnaast kun je proberen of het minder wordt als je hoofd hoger ligt dan je torso. Helpt dit allemaal niet? Dan kunnen ze bij de slaapkliniek een speciale beugel aanmeten, die voorkomt dat jouw tong je keel blokkeert. Dit zit vaak in het begin niet zo lekker, maar het is echt een kwestie van wennen. Helpt dit allemaal niet? Dan kan een zogeheten overdrukmasker worden aangemeten. Deze plaats je over je mond als je gaat slapen, en helpt je op een normale, gezonde manier te ademen. Ook dit is erg wennen, en voor veel mensen een grote stap. Zodra ze echter merken dat ze er echt beter en dieper door slapen en daardoor meer energie hebben, wilden ze dat ze het eerder hadden gedaan.