3 tips om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen

In de afgelopen jaren is het steeds gebruikelijker geworden om langer thuis te blijven wonen. Deze ontwikkeling is niet onverklaarbaar! Ook het aanbod aan medische hulpmiddelen is immers toegenomen, waarmee thuis blijven wonen makkelijker wordt. Of wat te denken van de krapte in verzorgingshuizen? Enkel wanneer je niet helemaal niet meer voor jezelf kunt zorgen, zal je doorverwezen worden naar zo’n verzorgingshuis. Reden genoeg om je woning alvast aan te passen naar een situatie waarbij je minder mobiel bent.

Tip 1: kies voor het gebruik van een traplift in huis

Een van de mogelijkheden die je hebt, is het gebruik van een traplift in huis. Met een traplift kom je veilig van beneden naar boven en weer terug. Je kunt hierbij kiezen voor een traplift met een stoeltje en een zogenaamde platformlift. Het voordeel van een platformlift is de mogelijkheid om hier met een rolstoel op te rijden. Zo kan ook je rolstoel mee naar boven! Houd er rekening mee dat voor een platformlift ontzettend veel ruimte nodig is. Klik hier om voorbeelden en de prijs van trapliften te bekijken.

Tip 2: verander de indeling van de badkamer

Om veilig te kunnen blijven douchen, is het verstandig om de douchebak uit de badkamer te verwijderen. In plaats van een douchebak, kun je voor een inloopdouche kiezen. Hierbij neemt de kans op een glijpartij onder de douche sterk af. Wel zo veilig, als je minder mobiel bent!

Tip 3: verruim de deurpost voor een rollator

Het kan voorkomen dat sommige deurposten in huis erg krap zijn. Om te voorkomen dat je hier straks niet tussendoor kunt rijden met een rolstoel of rollator, is het verstandig om deze te verruimen. Zo worden botsingen tegen de kozijnen voorkomen! Niet alleen zorgt dit voor schade, ook kan het voor een valpartij zorgen.